The Project bag

Η Ιδέα

Η μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω του φαγητού που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται, έχει αυξηθεί ανησυχητικά. Η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά food waste στην Ευρώπη. 

H Bring it Back δημιουργήθηκε με στόχο να μειώσει αυτή τη σπατάλη και να διώξει την Ελλάδα από αυτήν την αρνητική πρωτιά. 

Επικοινωνεί συνεχώς με καταστήματα εστίασης για να μάθει αν έχουν περισσευούμενο φρέσκο φαγητό στο τέλος της ημέρας, και να τους βοηθήσει, με κερδοφόρο τρόπο, να μειώσουν τη σπατάλη και κατ’ επέκταση τη μόλυνση του περιβάλλοντος. 

Επίσης, δημιουργεί οικολογική συνείδηση στους καταναλωτές και τους δίνει τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ιδέα, με επικερδή τρόπο και για αυτούς, επιτρέποντάς τους να αγοράσουν το περισσευούμενο φρέσκο φαγητό, σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. Η γκάμα επιλογών είναι μεγάλη, από εστιατόρια, ως φούρνους και super market. 

Δημιουργώντας τo Bring it Back app, η κοινότητά μας ενώνει τα καταστήματα εστίασης με τους καταναλωτές με τον κοινό στόχο της μείωσης του food waste και του αμοιβαίου κέρδους για τα καταστήματα, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

A Food App against Food Waste

Στόχος είναι η κοινότητα της Bring it Back να μεγαλώνει συνεχώς μέχρι να υπάρχει φαγητό για όλους χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

The Project bag

Η Ιδέα

Η μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω του φαγητού που δεν καταναλώνεται τελικά έχει αυξηθεί ανησυχητικά. Η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά φαγητού που πετιέται στην Ευρώπη. 

Η Bring it Back δημιουργήθηκε με στόχο να μειώσει αυτή τη σπατάλη και να διώξει την Ελλάδα από αυτήν την αρνητική πρωτιά. 

Επικοινωνεί συνεχώς με καταστήματα εστίασης για να μάθει αν πετάνε φαγητό στο τέλος της ημέρας και να τους βοηθήσει με τρόπο εποικοδομητικό και για τους ίδιους, να μειώσουν τη σπατάλη και κατ’ επέκταση τη μόλυνση του περιβάλλοντος. 

Επίσης, δημιουργεί οικολογική συνείδηση στους καταναλωτές και τους δίνει τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ιδέα, με επικερδή τρόπο για αυτούς. 

Δημιουργώντας την εφαρμογή Bring it Back, ενώνει τα καταστήματα εστίασης με τους καταναλωτές με τον κοινό στόχο της μείωσης της σπατάλης και του αμοιβαίου κέρδους για τα καταστήματα, τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αγοράσουν τα φαγητά που είναι ακόμα φρέσκα, αλλά θα πεταχτούν, σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. Η γκάμα επιλογών είναι μεγάλη, από εστιατόρια, ως φούρνους και σούπερ μάρκετ. 

Στόχος είναι η κοινότητα της Bring it Back να μεγαλώνει συνεχώς μέχρι να καταναλώνεται όλο το φαγητό που μέχρι πριν πήγαινε στον κάδο. 

Food waste facts

#Fact1
Το ένα τρίτο του συνόλου των παραγόμενων τροφίμων χάνεται ή σπαταλάται –περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων– κοστίζοντας στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 940 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

#Fact2
Έως και το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τρόφιμα που παράγονται, αλλά δεν καταναλώνονται.

#Fact3
Η σπατάλη τροφίμων είναι χειρότερη από τις συνολικές εκπομπές από τις πτήσεις (1,9%), την παραγωγή πλαστικών (3,8%) και την εξόρυξη λαδιού (3,8%).

#Fact4
Εάν η σπατάλη τροφίμων ήταν μια χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή αερίων του θερμοκηπίου μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

The Project Rounded Rectangle 8
The Project Rounded Rectangle 7

Food waste facts

#Fact5
Η αποσύνθεση των τροφίμων στη χωματερή απελευθερώνει μεθάνιο – 28 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.

#Fact6
Η εξάλειψη της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων θα εξοικονομούσε 4,4 εκατομμύρια τόνους C02 ετησίως, που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση ενός στα τέσσερα αυτοκίνητα από το δρόμο.

#Fact7
Ένας στους εννέα ανθρώπους δεν έχει αρκετό φαγητό για να φάει, δηλαδή 793 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται.

#Fact8
Εάν το ένα τέταρτο της τροφής που χάνεται ή σπαταλιέται αυτή τη στιγμή μπορούσε να σωθεί, θα ήταν αρκετό για να ταΐσει 870 εκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους.

Food waste facts

#Fact9
Σχεδόν τα μισά από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγονται, χάνονται (δηλαδή 3,7 τρισεκατομμύρια μήλα).

#Fact10
Πετώντας ένα μπιφτέκι σπαταλάτε την ίδια ποσότητα νερού με ένα ντουζ 90 λεπτών.

#Fact11
Χρειάζονται 25 χρόνια για να αποσυντεθεί ένα κεφάλι μαρουλιού στη χωματερή.

#Fact12
Αλλά τα καλά νέα είναι ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ο 3ος πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

The Project Rounded Rectangle 6

Κάθε μέλος της Bring it Back συνεισφέρει στη μείωση του food waste, και κατά συνέπεια της μόλυνσης του πλανήτη.

The Project Sign Up 2

Λίγα λόγια για εμάς...

  • 4 άτομα, ο Χρήστος, η Γεωργία, η Shahla και ο Nizar 
  • από 3 ηπείρους
  • και 4 διαφορετικές πόλεις
  • συναντήθηκαν στη Ρώμη

Ο Χρήστος που ασχολείται με τον κλάδο της εστίασης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα του φαγητού που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται. Και άρχισαν να σκέφτονται για λύσεις.

Τον Ιανουάριο του 2021 ίδρυσαν την Bring it Back στην Αθήνα, την πόλη με το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη.

Κι έτσι ξεκίνησαν να σώσουν τον πλανήτη!