Λιγότερη σπατάλη φαγητού.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Λιγότερη σπατάλη φαγητού.

Μειώστε τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια: Ψωνίστε με ευαισθησία και με εποχικότητα.

Λιγότερη σπατάλη φαγητού. image 4

Αν αγοράσετε πολλά, θα πετάξετε πολλά. Ή, κοιτάζοντας το με διαφορετικό τρόπο, η μείωση της σπατάλης τροφίμων ξεκινά από το καλάθι σας στο σούπερ μάρκετ. Δεν είναι δύσκολο να ελέγξετε τι έχετε ήδη στο ντουλάπι και το ψυγείο, να προγραμματίσετε εκ των προτέρων και να αγοράσετε μόνο ό,τι χρειάζεστε – και επίσης κάνει τα εβδομαδιαία ψώνια σας πολύ πιο εύκολα.

Οργανώστε προσεκτικά τα ψώνια σας.

Όλοι έχουμε πάει εκεί. Δεν έχετε κάνει λίστα, δεν έχετε χρόνο και βιάζεστε στο σούπερ μάρκετ. Πετάς ό,τι σου πιάνει το μάτι στο τρόλεϊ, ό,τι σου αρέσει εκείνη τη στιγμή. Πολύ σύντομα, θα παίρνετε στο σπίτι περισσότερο φαγητό από αυτό που μπορείτε να φάτε. Για να αποφύγετε να αγοράσετε πράγματα που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε και να αντισταθείτε στον πειρασμό να κάνετε αυθόρμητες αγορές, γράψτε μια λίστα στο σπίτι για να παραμείνετε οργανωμένοι όταν αγοράζετε είδη παντοπωλείου. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι μπορούμε να μειώσουμε τα τρόφιμα που σπαταλάμε και να ενισχύσουμε το τραπεζικό μας υπόλοιπο ταυτόχρονα.

Λιγότερη σπατάλη φαγητού. image 5

Tips για πιο βιώσιμες συνήθειες στα ψώνια σας.

Ποια φρούτα και λαχανικά βάζετε στο καροτσάκι σας, είτε επιλέγετε κονσέρβες είτε κατεψυγμένα και την επιλογή του κρέατος – έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον. Συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να ψωνίζετε πιο βιώσιμα και συνειδητά.

Άλλες πτυχές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν ψωνίζετε για είδη παντοπωλείου.

  • Αγοράστε φρέσκα προϊόντα, ιδανικά βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα με περιβαλλοντικό αυτοκόλλητο ή ετικέτα. Τα τρόφιμα μαζικής παραγωγής περιέχουν πολλά πρόσθετα και είναι συχνά δύσκολο να προσδιοριστεί από πού προέρχονται τα συστατικά τους.​​​​​
  • Εάν είναι δυνατόν, αγοράστε μη συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά. όχι μόνο αποφεύγει τη σπατάλη, αλλά σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να αγοράσετε ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεστε. Οι τοπικές εβδομαδιαίες αγορές είναι συνήθως ιδιαίτερα καλές για αυτό.
  • Όταν ψωνίζετε, αποφύγετε τη χρήση πλαστικών σακουλών και αντ’ αυτού φέρτε τις δικές σας τσάντες μεταφοράς, σακούλες από γιούτα, επαναχρησιμοποιούμενα δίχτυα φρούτων και λαχανικών και πτυσσόμενα κιβώτια».

​​​​ Πηγή BRAUN

Bring it back blog

Bring It Back: Η ελληνική εφαρμογή που συνεργάζεται με σούπερ μάρκετ, φούρνους και εστιατόρια κατά του food waste

Διάφορα εγχειρήματα κατά της σπατάλης τροφίμων τα οποία ευημερούν στην Γερμανία, αλλά και στην Βόρεια Ευρώπη από το 2018, αποτέλεσαν το έναυσμα για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα »