Γνωρίζετε ότι το 45% των φρούτων και των λαχανικών που παράγονται παγκοσμίως καταλήγουν στον κάδο των σκουπιδιών και μένουν ανεκμετάλλευτα; Με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής αλλά και τα ποσοστά της πείνας παγκοσμίως, αυτό θα έπρεπε να είναι ανεπίτρεπτο. Πώς μπορούμε ωστόσο να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση; Στον χώρο της γαστρονομίας έχουν ξεκινήσει να προβάλουν λύσεις πιο βιώσιμες, με τα εστιατόρια να σκέφτονται το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και τη σπατάλη των πρώτων υλών. Τι γίνεται όμως στα σπίτια μας; Πόσο εύκολο είναι να κάνουμε οικονομία στα υλικά μας, φροντίζοντας έτσι και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας;
Το κλειδί σε όλα είναι η οργάνωση και ο προγραμματισμός. Γι’ αυτό, έχουμε 5 tips που μπορείτε να εφαρμόσετε για να έχετε ένα πιο βιώσιμο νοικοκυριό!
Ψωνίζουμε ό,τι έχουμε ανάγκη
Το πιο σημαντικό βήμα για την αποφυγή της σπατάλης είναι ο σωστός προγραμματισμός. Ψωνίζουμε μόνο βάσει λίστας και ιδανικά κάνουμε ένα πρόγραμμα στο μαγείρεμα και την κατανάλωση τροφίμων ανά εβδομάδα. Προτού φτιάξουμε τη λίστα μας, κοιτάμε στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας για να εντοπίσουμε ελλείψεις. Αν βρούμε προσφορές σε προϊόντα που δεν χαλάνε γρήγορα, μπορούμε να τα αγοράσουμε, αρκεί να έχουμε χώρο αποθήκευσης. Όσο για τα φρέσκα προϊόντα, φροντίζουμε να εξαντλήσουμε τα ήδη υπάρχοντα προτού προχωρήσουμε σε αγορές.
Πώς να σώσουμε τα ελαφρώς αλλοιωμένα λαχανικά
Κάποια λαχανικά είναι αρκετά ευαίσθητα και αλλοιώνονται πολύ εύκολα, ειδικά στις άκρες τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι για πέταμα. Υπάρχει τρόπος να τα «ζωντανέψετε», κόβοντας λίγο τις άκρες και βάζοντάς τα στο νερό. Έτσι μπορείτε να φρεσκάρετε και να χρησιμοποιήσετε σε συνταγές ή σε σαλάτες το σπανάκι, το μαρούλι, τα καρότα, τα σπαράγγια και άλλα παρόμοια λαχανικά.
Μπλανσάρισμα και κατάψυξη
O πιο κλασικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη σπατάλη τροφίμων είναι να χρησιμοποιήσουμε την κατάψυξή μας για την αποθήκευση λαχανικών που χαλάνε εύκολα.
Για παράδειγμα, τα μυρωδικά είναι μια καλή ιδέα να τα φυλάσσουμε στην κατάψυξη είτε ψιλοκομμένα είτε σε ολόκληρο ματσάκι μέσα σε σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς.
Εκτός από τα μυρωδικά, μπορούμε να αποθηκεύσουμε και πολλά ακόμη λαχανικά, για να είναι έτοιμα για χρήση. Πχ μπορούμε να έχουμε στην κατάψυξή μας ψιλοκομμένα πράσα ή φρέσκα κρεμμυδάκια που μας είναι απαραίτητα για αρκετές συνταγές. Παράλληλα, τα καρότα ή τα κολοκυθάκια είναι δυο λαχανικά που χρησιμεύουν σε πολλές παρασκευές.
Κάποια λαχανικά είναι καλύτερο να τα μπλανσάρουμε προτού τα βάλουμε στην κατάψυξη. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα μπρόκολα, το σπανάκι, τα φρέσκα φασολάκια.
Τα περισσότερα λαχανικά αλλά και φρούτα μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη ώστε να κρατήσουν περισσότερο. Το ίδιο ισχύει με τις πιπεριές, το λάχανο, τις φράουλες ή και τις μπανάνες.
Εννοείται ότι χρησιμοποιούμε την κατάψυξη για αποθήκευση των λαχανικών και των φρούτων μας ανάλογα με την εποχικότητα και τις ανάγκες μας.
Τα κοτσάνια και οι φλούδες
Προσπαθούμε να μην πετάμε τα κοτσάνια και τις φλούδες των λαχανικών αλλά να τις εκμεταλλευόμαστε σε συνταγές και παρασκευές. Τα κοτσάνια πχ από το κουνουπίδι και το μπρόκολο μπορούν να χρησιμεύσουν σε έναν ζωμό λαχανικών, που θα τον αποθηκεύσουμε για να φτιάξουμε μια σούπα κάποια στιγμή. Οι φλούδες από τα παντζάρια, αφού πλυθούν καλά, μπορούν να σοταριστούν και να μαγειρευτούν λίγο στον ατμό και εν συνεχεία να καταναλωθούν είτε ως ορεκτικό με ελαιόλαδο, σκόρδο και μπαχαρικά είτε πάλι μέσα σε έναν ζωμό λαχανικών.
Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν τρόποι να εκμεταλλευτείτε ακόμα και τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως πχ τα καρότα ή τις πατάτες, μετατρέποντάς τα σε ένα zero waste σνακ. Δείτε εδώ πώς.
Ζυμώσεις – Πίκλες
Αποτελεί μια πρακτική των σεφ για να μπορούν να διατηρούν τα φρέσκα προϊόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν έτοιμες πίκλες στο εμπόριο και ειδικά αν αγοράσετε προϊόντα από deli ή μανάβικα θα βρείτε και τη σωστή ποιότητα. Αν έχετε όρεξη, χρόνο και διάθεση, μπορείτε να συντηρήσετε τα βασικά σας προϊόντα σε βαζάκια.
Σας δίνουμε παρακάτω κάποιες ιδέες:
Φτιάχνουμε εύκολα πικάντικες πίκλες από αγγούρι
Πίκλες, κίμτσι και τουρσί: ιστορίες και μια συνταγή
Το τέλειο τρικ για να έχουμε πάντα φρέσκο σκόρδο στο σπίτι
Σωστή συντήρηση των προϊόντων
Είστε σίγουροι ότι ξέρετε πώς να αποθηκεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας; Υπάρχει σίγουρα η τάση να βάζουμε στο ψυγείο προιόντα που δεν πρέπει!
Παρακάτω σας δίνουμε μερικά tοp κλασικά λάθη που πολλοί κάνουμε με τα… ζαρζαβατικά μας:
– Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τις ντομάτες είναι σε ένα μπολ με φρούτα σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά θα πρέπει να τις καταναλώσετε σύντομα τόσο για τη σωστή γεύση τους όσο και για να μη χαλάσουν. Στο ψυγείο αντιθέτως, χάνεται η υφή τους και μειώνεται η νοστιμιά τους.
– Οι πατάτες (και οι γλυκοπατάτες) πρέπει να αναπνέουν, γι’ αυτό είναι καλύτερο να τις αποθηκεύετε σε χάρτινη σακούλα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Ποτέ στο ψυγείο! Και να θυμάστε ότι μπορείτε να τις φάτε ακόμα και αν έχουν αρχίσει να βλασταίνουν, αρκεί βέβαια να μην έχουν φυτρώσει κιόλας!
– Η μελιτζάνα διατηρείται πολύ περισσότερο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι σε ένα μπολ ή απλά χύμα σε ένα ντουλάπι της κουζίνας.
– Φυλλώδη λαχανικά, χόρτα και μυρωδικά: είναι πολύ ευαίσθητα στην υγρασία, οπότε για την καλύτερη συντήρησή τους στο ψυγείο, πρέπει να τα φυλάσσετε σε ένα τάπερ που κλείνει αεροστεγώς. Το κουτί πρέπει να τους αφήνει χώρο να… αναπνέουν, οπότε ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο σκεύος. Πάνω και κάτω από τα φύλλα και τα λαχανικά, τοποθετείστε χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφά την υγρασία.
Πηγή: olivemagazine.gr