Συνέντευξη στο Fortune Greece…
Αν η Ελλάδα κερδίζει επάξια έναν τίτλο, αναμφίβολα είναι αυτός της «πρωταθλήτριας» στη σπατάλη τροφίμων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, όπως αποτυπώνεται και στη σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (UNEP Food Waste Index Report 2021).
Το μέγεθος του προβλήματος της σπατάλης τροφίμων (Food Waste) παγκοσμίως κρίνεται τόσο σοβαρό, που οδήγησε τα Ηνωμένα Έθνη να συμπεριλάβουν το Food Waste ως τον 12ο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), μέρος της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030.
Ως μέρος της «Υπεύθυνης Κατανάλωσης και Παραγωγής», στόχος (Στόχος 12.3 και Δείκτης 12.3.1) είναι να «μειωθεί στο μισό η κατά κεφαλήν παγκόσμια σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο λιανικής και καταναλωτών», αλλά και «να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων κατά μήκος των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού έως το 2030».
Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοξενούμε σήμερα στις συνεντεύξεις μας τον κ. Χρήστο Κοκκορό, Διευθύνoντα Σύμβουλο και έναν εκ των ιδρυτών της Bring it Back, της πρώτης εταιρείας που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα.
Περιγράψτε μας τους στόχους σας.
Η Bring It Back δημιουργεί μια βιώσιμη σχέση Win-Win-Win, δηλαδή συνδέει τα καταστήματα πώλησης τροφίμων (φούρνοι, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία κτλ.) με τους περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Ο τρίτος κερδισμένος είναι, φυσικά, το περιβάλλον, καθώς αμφότεροι επιχειρήσεις και καταναλωτές συνεισφέρουν στη μάχη κατά της σπατάλης τροφίμων.
Αυτή η σχέση Win-Win-Win μπορεί να επιτευχθεί όταν:
– Οι επιχειρήσεις αυξάνουν τα έσοδά τους πουλώντας τα περισσευούμενα τρόφιμα που διαφορετικά δεν θα καταναλώνονταν. Με αυτόν τον τρόπο, κερδίζουν ένα μέρος ή και ολόκληρο το κόστος της αγοράς/παραγωγής τροφίμων.
– Οι καταναλωτές αγοράζουν φρέσκα τρόφιμα καλής ποιότητας σε μειωμένη τιμή, εξοικονομώντας χρήματα και αυξάνοντας την ευαισθητοποίησή τους στο τεράστιο πρόβλημα της σπατάλης πόρων.
– Η σπατάλη τροφίμων μπορεί να αποφευχθεί συμβάλλοντας σε έναν πιο βιώσιμο πλανήτη. Λιγότερα απόβλητα τροφίμων, σημαίνει λιγότερα τρόφιμα θαμμένα σε χωματερές και επομένως λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, σημαίνει αξιοποίηση των εργατοωρών και του συνολικού κόστους για την παραγωγή.
Το όραμα της εταιρείας μας είναι ένα μέλλον όπου οι λέξεις φαγητό και σπατάλη δεν πάνε μαζί. Αποστολή μας είναι η διάδοση της οικολογικής συνείδησης για τη σπατάλη τροφίμων ξεκινώντας από την Αττική, μετά σε ολόκληρη την Ελλάδα και αργότερα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Bring it Back θέλει να προσφέρει την ευκαιρία για πιο προσιτές τιμές στα τρόφιμα, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα στα ίδια πρότυπα.
Η πρόκλησή μας επί του παρόντος, είναι να διεισδύσουμε στην αγορά και να εμπιστευτεί ο κόσμος, καθώς το project είναι νέο και καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο, η αγορά έχει περιβαλλοντική συνείδηση, όπως αποδείχθηκε σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε πριν ξεκινήσουμε το νέο αυτό εγχείρημα.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα και γιατί επιλέξατε συγκεκριμένα την Ελλάδα, ενώ θα μπορούσατε να εστιάσετε αρχικά σε χώρες με καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα;
Η ιδέα γεννήθηκε προς τα τέλη του 2018 λίγο αφότου μετακόμισα από την Σπάρτη στο Βερολίνο, είδα διάφορα projects εκείνη την περίοδο με ανάλογο χαρακτήρα να ευημερούν στην Γερμανία αλλά και στην Βόρεια Ευρώπη γενικότερα. Τότε σκέφτηκα «γιατί όχι» και στην Ελλάδα, «γιατί όχι» και στη Νότια Ευρώπη. Πάντα οι χώρες του Νότου κουβαλούσαν την ταμπέλα της σπατάλης σε διάφορους τομείς, τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει και είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να ανταποκριθούμε θετικά σε τέτοιου είδους καινοτόμες ιδέες. Αυτό που έλειπε όμως, ήταν η τεχνογνωσία και η δημιουργία μιας δυνατής ομάδας.
Το 2020 ξεκίνησα ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα όπου και γνώρισα του σημερινούς μου συνεργάτες. Πραγματικά αυτή η ομάδα στήθηκε από συνεργάτες στην Ελλάδα -την Γεωργία Βούρτσα-, τη Βραζιλία -τον Νιζάρ Καντί- και το Ιράκ -την Σάχλα Μπάνι.
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην σπατάλη τροφίμων. Καθώς φαίνεται, η Παιδεία δεν μας δίνει τις βάσεις μέχρι στιγμής για να ελαττώσουμε αυτή την τεράστια σπατάλη; Πιστεύετε ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί «κλειδί»;
Είναι αλήθεια όπως προ είπα ότι δεν είναι μια εύκολη διαδικασία το να αλλάξεις συνήθειες από την μία μέρα στην άλλη. Ο Έλληνας αγαπάει το φαγητό από πλευράς ποιότητας και ποσότητας.
Αυτό που πρέπει να ελεγχθεί είναι η κατασπατάληση των αγαθών, καθώς οι επιπτώσεις της έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Η φιλοσοφία της Bring It Back μπορεί να συνοψιστεί σε μια απλή πρόταση όσο φιλοσοφικό και εάν ακούγεται αυτό: Να είσαι δύναμη του καλού.
Δείχνοντας υπευθυνότητα και επιμονή, θα πετύχουμε. Επίσης, ανοίγουμε έναν ολόκληρο κλάδο καθώς είμαστε η πρώτη εταιρεία κατά του Food Waste στη χώρα. Οπότε, η επιχειρηματικότητα ίσως αποτελεί εν τέλει τον πρωταγωνιστή στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.
Είστε ευχαριστημένοι από τις συνθήκες αγοράς στην Ελλάδα, ή βρήκατε κάτι χειρότερο από αυτό που αρχικά αναμένατε;
Είναι μία ερώτηση που μου αρέσει να την αποφεύγω. Είναι πολύ εύκολο να πούμε αρνητικά πράγματα για τις συνθήκες αγοράς στην Ελλάδα αλλά βγαίνοντας στο εξωτερικό και ασχολούμενος και εδώ με το επιχειρείν, κατάλαβα ότι σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να εστιάζεις στα θετικά της αγοράς.
Ποια εμπόδια αλλά και ευκαιρίες, βλέπετε αυτή τη στιγμή στην επιχειρηματική σκηνή της Ελλάδας;
Σε ένα καινούργιο εγχείρημα το μοναδικό εμπόδιο που υπάρχει είναι η άγνοια μίας τέτοια λύσης. Η Bring It Back προβάρει την λύση του προβλήματος κατασπατάλησης φαγητού… και εννοώ ότι μπορεί εν τέλει κάποιος να γίνει μέρος της λύσης του προβλήματος απλά και μόνο από το κινητό του! Οι ευκαιρίες είναι πολλές, καθώς είμαστε η πρώτη εφαρμογή στα Βαλκάνια που ασχολείται ξεκάθαρα με την κατασπατάληση του φαγητού με επιχειρηματική προσέγγιση.
Με βάση το τρέχον πλάνο της εταιρείας σας, που βλέπετε την Bring it Back σε έναν χρόνο από τώρα;
Την αγαπώ αυτή την ερώτηση και θα μου άρεσε να μου την κάνουν κάθε χρόνο, για να με κινητοποιεί να σκέφτομαι τα μελλοντικά πλάνα αυτού του εγχειρήματος. Σκοπός μας είναι η Bring It Back να έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2023. Άλλωστε, το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών από πόλεις της περιφέρειας, γίνεται όλο και πιο έντονο.