Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού, σήμερα 29 Σεπτεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού, σήμερα 29 Σεπτεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού (International Day of Awareness of Food Loss and Waste) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2019 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020.

Κύριος στόχος της είναι να φέρει κοντά άτομα, οργανισμούς, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σ’ όλο τον κόσμο, προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση της απώλειας και της σπατάλης των τροφίμων. Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στον κοινό σκοπό, αντιμετωπίζοντας τις διατροφικές του ανάγκες πιο προσεκτικά (μπορεί να σταματήσει να αγοράζει άσκοπα τρόφιμα, να αποθηκεύει σωστά τα τρόφιμα, να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα υπολείμματα των τροφών κ.λπ.), αλλά απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες από τις αρχές, επιχειρήσεις και οργανισμούς για την επιτυχή επίλυση του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον, η παραγωγή τροφίμων έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον σήμερα, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην κλιματική κρίση. Έως το 2030, η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50%, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να κάνει σημαντικά βήματα για να το πετύχει, καθώς η πρόοδός της είναι μέχρι στιγμής αργή, όπως επισημαίνει κοινή έκθεση του WWF και του βρετανικού οργανισμού WRAP.

Η κρίσιμη συγκυρία στην οποία έχει φθάσει ο πλανήτης, απαιτεί από όλους μας να πάρουμε στα σοβαρά τη σπατάλη φαγητού και να δράσουμε! Εκεί ακριβώς έρχεται η εταιρεία μας, η Bring it Back, να καλύψει αυτό το κενό μεταξύ καταστημάτων και καταναλωτών και να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στο φρέσκο φαγητό που δεν θα καταναλωνόταν. Στόχος μας είναι να μειώσουμε σημαντικά ή και, γιατί όχι, να εξαλείψουμε τη σπατάλη φαγητού στην Ελλάδα. Και όλα αυτά βοηθώντας ταυτόχρονα τους Επιχειρηματίες να πάρουν πίσω ένα μέρος του κόστους φαγητού και τους Καταναλωτές να απολαύσουν ποιοτικό φρέσκο φαγητό σε προνομιακή τιμή. Όλοι ευνοούνται και κερδίζουν, και περισσότερο από όλους το Περιβάλλον, καθώς γίνεται πλήρης αξιοποίηση των πόρων και μειώνονται τα απορρίμματα.

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού, σήμερα 29 Σεπτεμβρίου 274662049 105868848705302 3546182800135003488 n

Η σπατάλη τροφίμων σε αριθμούς, σύμφωνα με τη WWF

Παγκοσμίως:

  • 1 στα 3 τρόφιμα πετιέται, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής.
  • Το 30% των παραγομένων φρούτων και λαχανικών απορρίπτεται λόγω εμφάνισης.
  • Οι χώρες που μετρούν τη σπατάλη τροφίμων αντιπροσωπεύουν μόνο το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού.
  • Το 28% των αγροτικών περιοχών καλλιεργείται για την παραγωγή φαγητού που απλά σπαταλιέται.

Πανευρωπαϊκά:

  • 88 εκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια.
  • Κάθε άτομο στην Ε.Ε. πετάει στα σκουπίδια 173 κιλά τροφής ετησίως.
  • 10% της απόρριψης σχετίζεται με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

Η Ελλάδα 3η στον κόσμο στη σπατάλη τροφίμων

Η Ελλάδα, δυστυχώς, πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων.

Η κλασσική κατσάδα που έλεγαν οι γονείς μας και λέμε στα παιδιά μας, «τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε, φάε όλο σου το φαγητό», έχει πλέον πραγματική βάση. Όπως βέβαια έχει βάση και η κλασσική απάντηση «μικρή σημασία έχει γιατί δεν θα το φάει το παιδάκι στην Αφρική». Πρόκειται πάντως για μια κλασσική απόδειξη της λαϊκής σοφίας γιατί είναι πραγματικότητα τόσο η σπατάλη φαγητού, όσο και η πείνα που θερίζει στην Αφρική, τον 21ο αιώνα.

H Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, είναι τρίτη χώρα στη σχετική λίστα των χωρών που σπαταλούν τις μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού στον κόσμο. Ταυτόχρονα η ΕΛΣΤΑΤ, με δεδομένα για το 2020, ανέφερε ότι 1,35 εκ. άνθρωποι στη χώρα αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού, σήμερα 29 Σεπτεμβρίου 279218998 129168079708712 3355298744674251135 n

Τί είναι η σπατάλη φαγητού;

Η σπατάλη φαγητού αφορά στις ποσότητες φαγητού που πετάμε στα σκουπίδια-τα αποφάγια και το ληγμένο φαγητό, αλλά και το φαγητό που χάνεται στη διαδικασία παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης και πώλησης, που δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

Η πλειοψηφία του χαμένου φαγητού βρίσκεται στα νοικοκυριά σύμφωνα με τα στατιστικά. Τα στοιχεία της ΕΕ δίνουν περίπου το μισό της συνολικής σπατάλης φαγητού στα νοικοκυριά. Οι υπηρεσίες εστίασης συγκεντρώνουν ένα ποσοστό της τάξης του 10%, ενδεικτικά. Το υπόλοιπο χάνεται στην αλυσίδα παραγωγής και προμήθειας.

Γιατί τα απορρίμματα τροφίμων αποτελούν πρόβλημα;

Η δημιουργία απορριμμάτων τροφίμων  όχι μόνο συμβάλει  στο να χάνονται πολύτιμοι και συχνά περιορισμένοι πόροι, όπως το νερό, το έδαφος ή ενέργεια, συμβάλει και στην αλλαγή του κλίματος. Σύμφωνα με την Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO), για κάθε ένα κιλό τροφίμων που παράγονται, απελευθερώνονται 4,5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ένας άλλον σημαντικός παράγοντας είναι ο τεράστιο αριθμός ανθρώπων που υποσιτίζονται στον πλανήτη, που φτάνουν τα 793 εκατομμύρια, σε προ covid περίοδο. Μόνο στην Ευρώπη, οι άνθρωποι που το 2014 δεν ήταν σε θέση να έχουν ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα έφτασαν τα 55 εκατομμύρια (9,6% του πληθυσμού της ΕΕ).

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού, σήμερα 29 Σεπτεμβρίου 284563035 137923858833134 4065266177339194826 n

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί λοιπόν, για έναν κόσμο χωρίς σπατάλη φαγητού!

Γίνε μέλος της κοινότητας της Bring it Back!

Bring it back blog

Bring It Back: Η ελληνική εφαρμογή που συνεργάζεται με σούπερ μάρκετ, φούρνους και εστιατόρια κατά του food waste

Διάφορα εγχειρήματα κατά της σπατάλης τροφίμων τα οποία ευημερούν στην Γερμανία, αλλά και στην Βόρεια Ευρώπη από το 2018, αποτέλεσαν το έναυσμα για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα »