Βάζουμε τέλος στη σπατάλη φαγητού για την Ελλάδα – Συνέντευξη με τον δημιουργό της Bring it Βack

Βάζουμε τέλος στη σπατάλη φαγητού για την Ελλάδα – Συνέντευξη με τον δημιουργό της Bring it Βack

Αγαπητά minions του Sickman, το ξέρατε ότι η Ελλάδα πετά τις μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού στην Ευρώπη, ενώ κατατάσσεται ως τρίτη χειρότερη χώρα παγκοσμίως;;

Ω ναι, από ό,τι φαίνεται έχουμε την άνεση να πετάμε κατά μέσο όσο 142 κιλά φαγητού ανά άτομο.

Στα καλά νέα τώρα, επιτέλους κάποιοι κάνουν κάτι γι’ αυτό! H “Bring it Back” δημιουργήθηκε με στόχο να μειώσει αυτή τη σπατάλη και να «διώξει» την Ελλάδα από αυτήν την αρνητική πρωτιά. Μέσω του application της Bring it Back, τα καταστήματα μπορούν να διαθέσουν τα φρέσκα περισσευούμενα τρόφιμα-φαγητά στους καταναλωτές σε πολύ προσιτές τιμές και, ως αποτέλεσμα, να μειώσουν -ή και να μηδενίσουν- τη σπατάλη πόρων και κατ’ επέκταση τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Επίσης, δημιουργείται οικολογική συνείδηση στους καταναλωτές και τους δίνει τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην ιδέα, με επικερδή τρόπο και για αυτούς, επιτρέποντάς τους να αγοράσουν το περισσευούμενο φρέσκο φαγητό σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. Η γκάμα επιλογών είναι μεγάλη, από εστιατόρια, ως φούρνους και super market.

Με άλλο λόγια, η Bring it Back app ενώνει καταστήματα εστίασης και καταναλωτές, με τον κοινό στόχο της μείωσης του food waste και του αμοιβαίου κέρδους. Στόχος είναι η κοινότητα της Bring it Back να μεγαλώνει συνεχώς έως ότου υπάρχει φαγητό για όλους χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και η σπατάλη φαγητού μηδενιστεί.

Εδώ στο blog, ξέρετε ότι εκτιμάμε πολύ οποιαδήποτε κίνηση ή εταιρεία συνεισφέρει σε κοινωνικό σύνολο και περιβάλλον!

Αλλά ας μας τα πει καλύτερα ένας εκ των τεσσάρων δημιουργών της Bring it Back, ο Χρήστος Κοκκορός.

  • Πώς σας ήρθε η ιδέα να ξεκινήσετε την εταιρεία;

Η ιδέα στην ουσία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και η εταιρεία της οποία ηγούμαι εδώ στο Βερολίνο, ξεκίνησε την συνεργασία της με το Δανέζικο project “Too Good To Go”. Σκοπός σε πρώτο χρόνο ήταν να φέρω και στην Ελλάδα αυτή την καταπληκτική ιδέα, καθώς είδα στην πράξη πως λειτουργεί και ποια μπορεί να είναι οφέλη μιας κοινωνίας.

Δυστυχώς όμως εκείνο το διάστημα δεν ήθελαν να ασχοληθούν με την ελληνική αγορά, οπότε αποφάσισα να το κάνω μόνος μου ή με μία ομάδα ατόμων.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκίνησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές με σκοπό να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στο κομμάτι του Business Administration, ώσπου και γνώρισα τους συνεργάτες μου.

  • Πόσο έτοιμοι κρινόμαστε ως Έλληνες για να υποδεχθούμε κάτι τόσο καινοτόμο;

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο ανοιχτή σε τέτοιου είδους ιδέες/projects. Το κατά πόσο είναι έτοιμη ακόμα 100% δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, αλλά μία μελέτη που κάναμε μας έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσουμε. Βγάλαμε τα εξής συμπεράσματα:

-Ο Έλληνας γνωρίζει για τις επιπτώσεις της κατασπατάλησης των αγαθών.

-O Έλληνας θέλει αλλάξει αυτή η κατάσταση…

-Του Έλληνα του λείπει η ενημέρωση πάνω σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα και

οι δράσεις οι οποίες μπορούν να τον βοηθήσουν να περιορίσει την κατασπατάληση.

  • Διάβασα ότι η αντίστοιχη εφαρμογή 2GoodToGo βοήθησε στη μείωση της σπατάλης φαγητού σε βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύεις ότι το ίδιο μπορεί να γίνει κι εδώ;

Ξεκάθαρα το πιστεύω!!!

Άλλωστε μιλάμε για μία επένδυση, σε διαφορετική περίπτωση θα κινούμασταν σε άλλα projects ως επενδυτική ομάδα.

Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

  • Ποιο είναι το μεγάλο εμπόδιο και το μεγάλο πλεονέκτημα που βλέπεις για την Bring it Back στην Ελλάδα;

Το μεγάλο εμπόδιο είναι στο να κατανοήσουμε ότι το συγκεκριμένο project απευθύνεται ξεκάθαρα σε όλους και απλά δίνεται για πρώτη φορά ταυτόχρονα το οικονομικό κίνητρο… Νομίζω ότι πολύ εύκολα απαντήθηκε το ερώτημά σου εδώ!

  • Σε τί ελπίζετε ως Bring it Back τα επόμενα δύο χρόνια;

Σκοπός μας είναι η εδραίωση στην Ελληνική επικράτεια μέχρι το καλοκαίρι του 2023 και από εκεί και πέρα να επεκταθούμε και στο εξωτερικό με πρώτο μας σταθμό τη Βραζιλία. Άλλωστε, ένας εκ των επενδυτών του εγχειρήματος αυτού προέρχεται από την χώρα του καφέ.

  • Εκτιμάς ότι η ανθρωπότητα έχει φθάσει σε οριακό σημείο σε ό,τι αφορά στη σπατάλη πόρων, άρα και φαγητού;

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι σίγουρα βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Η μείωση της σπατάλης φαγητού θα συμβάλλει άμεσα και στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν το αύριο αυτού του πλανήτη.

  • Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να δώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τρόφιμα και εστίαση;

Φυσικά, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κέρδος από τις όποιες κινήσεις επιλέγουν να κάνουν. Χάρη στην Bring it Back, για πρώτη φορά τους δίνεται η δυνατότητα να εξοικονομήσουν χρήματα από φρέσκα προϊόντα που θα πετάγονταν στα σκουπίδια επειδή δεν θα καταναλώνονταν -στην καλύτερη περίπτωση, μία μειοψηφία επιχειρήσεων δίνει τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται σε οργανώσεις ή πολίτες χωρίς βέβαια να είναι σίγουρο ότι όντως θα αξιοποιηθούν. Ταυτόχρονα, μέσω της Bring it Back, οι επιχειρήσεις συμμετέχουν σε ένα εξαιρετικά σημαντικό project που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει έναν καίριο περιβαλλοντικό σκοπό: να μην σπαταλιέται από εδώ και στο εξής το δώρο του φαγητού.

Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις έχουν μόνο να κερδίσουν από τη συνεργασία μαζί μας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικο-περιβαλλοντικό επίπεδο. Αυτό θέλουμε να προσφέρουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Καλή επιτυχία από εμάς, Χρήστο!

Με εκτίμηση, Sickman’s Blog.

Bring it back blog

Bring It Back: Η ελληνική εφαρμογή που συνεργάζεται με σούπερ μάρκετ, φούρνους και εστιατόρια κατά του food waste

Διάφορα εγχειρήματα κατά της σπατάλης τροφίμων τα οποία ευημερούν στην Γερμανία, αλλά και στην Βόρεια Ευρώπη από το 2018, αποτέλεσαν το έναυσμα για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα »