Οι επιχειρήσεις λένε όχι στο food waste

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
food waste

Οι επιχειρήσεις λένε όχι στο food waste

H σπατάλη των τροφίμων, είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της γενιάς μας, καθώς τουλάχιστον το 1/3 από τα τρόφιμα που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο καταλήγουν στα σκουπίδια. Αρκετές εταιρείες ανά τον κόσμο όμως, ρίχνονται στη μάχη της αντιμετώπισης του προβλήματος, εμπνέοντας παράλληλα τους καταναλωτές να αλλάξουν συνήθειες και τρόπο ζωής…

Οι επιχειρήσεις λένε όχι στο food waste plate food waste bin throwing away food shut
Η σπατάλη τροφίμων είναι ο κοινός παρονομαστής της έλλειψης σεβασμού για τη φύση. Πες όχι στο food waste!

Το παράδειγμα της Κοπεγχάγης

Το πρώτο σούπερ μάρκετ απορριμμάτων τροφίμων στον κόσμο άνοιξε στην Κοπεγχάγη! Εντός έξι μηνών από το άνοιγμα, το κατάστημα έλαβε πάνω από 40 τόνους φαγητού που προοριζόταν για τα σκουπίδια, τα οποίο με τη σειρά του εμπορεύτηκε στη μισή τιμή των φρέσκων προϊόντων. Μετά από εννέα μήνες, έγινε τόσο δημοφιλές που έπρεπε να ανοίξουν και δεύτερο υποκατάστημα, με τους καταναλωτές να το επιλέγουν για τα καθημερινά τους ψώνια!

Η ιδέα απογειώνεται σε όλο τον κόσμο

Το πρώτο σούπερ μάρκετ απορριμμάτων τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε από το Real Junk Food Project στο Λιντς πέρυσι και τώρα ακόμα περισσότερα στο Σέφιλντ, το Μπράντφορντ, το Μπράιτον, τη Γουίγκαν, το Νορθάμπτον, το Μπέρμιγχαμ, το Λέστερ και το Λονδίνο.

Ο ιδρυτής του, ο Adam Smith ξεκίνησε με καφετέριες “pay-as-you-feel”, μαγειρεύοντας τα τρόφιμα που προορίζονταν για τον κάδο, για πελάτες που μπορούσαν να πληρώσουν όποιο ποσό ήθελαν, για ένα γεύμα φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από συστατικά που διαφορετικά θα είχαν πεταχτεί.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ο κοινός παρονομαστής της έλλειψης σεβασμού για τη φύση, για την κοινωνία, τους ανθρώπους που παράγουν τα τρόφιμα, για τα ζώα, αλλά και της έλλειψης σεβασμού για τον χρόνο και τα χρήματά μας! Ο κάθε πολίτης έχει τη δύναμη να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος, είτε αλλάζοντας τις καταναλωτικές του συνήθειες, είτε προωθώντας έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Πηγή: globalcitizen.com
https://convergences.gr/stories/%CE%B5ntrepreneurship/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B5-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-food-waste/

Bring it back blog

Bring It Back: Η ελληνική εφαρμογή που συνεργάζεται με σούπερ μάρκετ, φούρνους και εστιατόρια κατά του food waste

Διάφορα εγχειρήματα κατά της σπατάλης τροφίμων τα οποία ευημερούν στην Γερμανία, αλλά και στην Βόρεια Ευρώπη από το 2018, αποτέλεσαν το έναυσμα για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα »