Είσαι Επιχείρηση; Μάθε Τι Έχεις Να Κερδίσεις Όταν Μαθαίνεις Να «Μην Πετάς Το Φαγητό Σου».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
επιχείρηση φαγητό

Είσαι Επιχείρηση; Μάθε Τι Έχεις Να Κερδίσεις Όταν Μαθαίνεις Να «Μην Πετάς Το Φαγητό Σου».

Όσο κι αν βομβαρδιζόμαστε πλέον σχεδόν καθημερινά από την πληροφορία για την κλιματική κρίση, το ότι ο πλανήτης μας κινδυνεύει από τη μόλυνση και την κατασπατάληση των πόρων ενέργειας αλλά και από οξεία επισιτιστική κρίση, ακόμη αδυνατούμε να κατανοήσουμε ότι σχεδόν κάθε χρόνο το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια. Από όποια σκοπιά και αν το δει κανείς: οικονομική (μιλάμε για απώλειες της τάξης των $680 δισ. ανά έτος), ηθική (εκατομμύρια άνθρωποι όχι απλά υποσιτίζονται αλλά λιμοκτονούν), περιβαλλοντική (μαζί με τα τρόφιμα χάνονται και όλοι οι φυσικοί πόροι που καταναλώθηκαν για την παραγωγή τους) η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Μεγάλο μερίδιο στην αλλαγή μπορούν να φέρουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, και κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στη διαχειριστική αλυσίδα τροφίμων. Μπορούν να κάνουν πολλά για να αλλάξουν αυτούς τους αριθμούς, ενώ παράλληλα να επωφεληθούν και οι ίδιες.

Για να δούμε πώς μπορούμε όχι μόνο να ωφελήσουμε, αλλά και να ωφεληθούμε!

Πώς ακριβώς μπορεί να ωφεληθεί μια επιχείρηση από τη στροφή της σε ένα μοντέλο λειτουργίας που περιορίζει – και ιδανικά εκμηδενίζει – τη σπατάλη φαγητού; Πέραν του συλλογικού μας συμφέροντος από την προστασία του πλανήτη, υπάρχουν αρκετοί ιδιοτελείς λόγοι για την υιοθέτηση τέτοιου είδους καλών πρακτικών, ιδίως όταν μπορούμε να αποδείξουμε ότι τις εφαρμόζουμε.

Μειώνοντας το κόστος λειτουργίας

Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι μπορούν να φτάσουν πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου τους, μέσα από τον εξορθολογισμό των παραγγελιών τους. Αν μεγάλο μέρος των προμηθειών σας καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων, το πιθανότερο είναι ότι μπορείτε να περιορίσετε τον όγκο κάποιων ή και όλων των αγαθών που αγοράζετε.

Φρέσκιες ιδέες – Δημιουργία

Η ίδια η υιοθέτηση μιας εφαρμογής που θα μειώνει τη σπατάλη τροφίμων Waste μπορεί να φέρει ολόφρεσκες ιδέες για την αξιοποίηση τμημάτων των τροφίμων που μέχρι τώρα πετούσατε χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι πολλά τα γνωστά και βραβευμένα εστιατόρια ανά τον κόσμο που επιλέγουν αφενός τη χρήση αντισυμβατικών υλικών και αντίστοιχα ιδεών.

Ξανασυστηνόμαστε στους πελάτες

Μεγάλη μερίδα των καταναλωτών πλέον δείχνει να είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη στο θέμα της περιβαλλοντικής κρίσης και της υπερκατανάλωσης τροφίμων, ενώ παράλληλα αναζητά να λαμβάνει υπηρεσίες και να συνεργάζεται με εταιρίες που επιδεικνύουν κοινωνική υπευθυνότητα, ιδίως σε ζητήματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως, οι επιχειρήσεις που μπορούν να αποδείξουν ότι πράγματι τηρούν ευσυνείδητη στάση, έχουν πολλά να κερδίσουν πέραν της ήσυχης συνείδησής τους και είναι σίγουρο ότι αναπτύσσουν καλύτερες σχέσεις με τους πελάτες τους.

Πέραν του ότι η καταπολέμηση της Σπατάλης Τροφίμων για τη χάραξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος και η μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων τροφίμων κατά 50% ανήκει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, στόχο αντίστοιχο θα πρέπει να αποτελεί και για τη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης, και ιδίως όσων ασχολούνται με την εστίαση, η εκπαίδευση και η χρήση καλών πρακτικών και εφαρμογών καταπολέμησης του food waste και η χρήση αξιόπιστων λύσεων για τη βελτιωμένη μέτρηση της σπατάλης τροφίμων, την αξιοποίηση των υπολειμμάτων που μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το οικολογικό αποτύπωμά της αλλά και τις σχέσεις της με το καταναλωτικό κοινό.

Πηγή: https://www.in.gr/2021/11/22/plus/ta-nea-tis-agoras/no-food-waste-ti-exoun-na-kerdisoun-oi-epixeiriseis-mathoun-na-min-petane-fagito-tous/

Bring it back blog

Bring It Back: Η ελληνική εφαρμογή που συνεργάζεται με σούπερ μάρκετ, φούρνους και εστιατόρια κατά του food waste

Διάφορα εγχειρήματα κατά της σπατάλης τροφίμων τα οποία ευημερούν στην Γερμανία, αλλά και στην Βόρεια Ευρώπη από το 2018, αποτέλεσαν το έναυσμα για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα »